fazy płynnej

Encyklopedia PWN

produkt spoż. otrzymywany z tłuszczu mleka krowiego, wydzielonego sposobem mechanicznym.
przegroda półprzepuszczalna, błona półprzepuszczalna, membrana półprzepuszczalna, membrana,
przegroda rozdzielająca 2 fazy płynne o różnym stężeniu składników, umożliwiająca przenikanie tych składników, z różnymi szybkościami, między fazami.
banki
[wł. banca ‘stół’, ‘ława’],
ekon. przedsiębiorstwa zajmujące się pośrednictwem finansowym polegającym na gromadzeniu depozytów i udzielaniu kredytów.
Braque
[brak]
Georges Wymowa, ur. 13 V 1882, Argenteuil-sur-Seine, zm. 31 VIII 1963, Paryż,
francuski malarz, grafik i rzeźbiarz; współtwórca kubizmu.
kriokoncentracja
[gr.-łac.],
proces zagęszczania przez zamrażanie w temperaturze od –10°C do –30°C płynnych produktów, gł. spoż., polegający na częściowej krystalizacji wody i oddzieleniu kryształów od zagęszczonej fazy ciekłej;
Matisse
[matịs]
Henri Wymowa, ur. 31 XII 1869, Le Cateau-Cambrésis, zm. 3 XI 1954, Cimiez (dzielnica Nicei),
francuski malarz, grafik i rzeźbiarz.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia