fazy płynnej
Encyklopedia PWN
produkt spoż. otrzymywany z tłuszczu mleka krowiego, wydzielonego sposobem mechanicznym.
przegroda półprzepuszczalna, błona półprzepuszczalna, membrana półprzepuszczalna, membrana,
przegroda rozdzielająca 2 fazy płynne o różnym stężeniu składników, umożliwiająca przenikanie tych składników, z różnymi szybkościami, między fazami.
banki
ekon. przedsiębiorstwa zajmujące się pośrednictwem finansowym polegającym na gromadzeniu depozytów i udzielaniu kredytów.
[wł. banca ‘stół’, ‘ława’],
francuski malarz, grafik i rzeźbiarz; współtwórca kubizmu.
kriokoncentracja
proces zagęszczania przez zamrażanie w temperaturze od –10°C do –30°C płynnych produktów, gł. spoż., polegający na częściowej krystalizacji wody i oddzieleniu kryształów od zagęszczonej fazy ciekłej;
[gr.-łac.],
Matisse
francuski malarz, grafik i rzeźbiarz.
[matịs]
Henri , ur. 31 XII 1869, Le Cateau-Cambrésis, zm. 3 XI 1954, Cimiez (dzielnica Nicei),